top of page

Extra info over
hoogsensitiviteit, overprikkeling & burn-out

Hieronder heb ik enkele dingen uitgelegd die heel erg interessant kunnen zijn voor jou.Deze dingen bedacht ik uiteraard niet allemaal zelf. Ik heb heel veel gelezen in boeken, gesnuisterd op het internet en vele podcasts beluisterd. Ik ervaarde uiteraard ook enkele dingen bij mezelf. Achteraan vind je een lijst met allemaal experten, hun boeken, hun podcasts en de meeste van hen, vind je ook terug op sociale media. Zij droegen allemaal bij aan dit waardevolle boek!

 

 

Wat is hoogsensitiviteit?

 

Heel vaak komt een burn-out voor bij volwassenen en kinderen die hoog sensitief zijn. Daarom geef ik hier even een woordje uitleg over. Herken je je hierin? Wil je hier meer over weten? Ga zeker op zoek naar informatie die bij jou past. Er zal een wereld voor je opengaan. Hieronder schrijf ik steeds je of jou, maar hiermee bedoel ik dus kinderen & volwassenen.

 

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is, dat hoogsensitiviteit bestaat! De diepgaande verwerking van prikkels en informatie staat centraal bij hoogsensitiviteit en is meetbaar in het brein. Op scans is te zien dat er meer hersendelen actief zijn, dat de hersendelen meer samen-werken en dit op een dieper niveau! Je bent dus geen aansteller, zoals je jezelf misschien ondertussen wijsmaakte. Je hebt gewoon meer tijd en energie nodig om alles te verwerken. (Adriane Visser, Bieke Geenen, …)

 

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk met verschillende eigenschappen. Je hebt een aangeboren, gevoeliger zenuwstelsel. Je bent gevoeliger voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Je neemt subtielers nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en je bent gevoeliger voor licht, geuren en geluiden. Je neemt ook soms gevoelens van anderen over (spiegelneuronen). Daardoor lijkt het dat de andere zijn emotie van jou is. Daardoor raak je sneller overprikkeld en heb je sneller de behoefte om je even terug te trekken op jezelf.

(HPS Vlaanderen & Adraine Visser,…)

 

​

Wat is dat nu. Overprikkeld zijn?

 

Kinderen en volwassenen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust en het extreem worden van emoties. (hersenstichting)

 

Er bestaat zowel negatieve als positieve overprikkeling. Dus ook na een supergezellig feestje waar je enorm van genoten hebt, kunnen jij of je kind overprikkeld thuiskomen.

 

Op het einde van het boek krijgt je kind enkele handvaten toegereikt, voor wanneer het zich niet zo goed in zijn vel voelt. Deze kan je uiteraard ook aanreiken in een  grotere groep. Bij elk kind kan iets anders werken.

 

​

Wat is eigenlijk een burn-out?

 

Hoewel een depressie en een burn-out veel overlappende karakteristieken hebben, zoals neerslachtigheid, lusteloosheid en schuldgevoelens, ligt er meestal een andere oorzaak aan de basis. Een burn-out doet zich voor als gevolg van constante, langdurige overbelasting. Je stressweerbaarheid gaat stilletjes aan naar beneden, waardoor je steeds minder aankunt...

Dit is niet het geval bij een depressie. Hier is vaak aanleg een oorzaak.  

Hoewel je soms te uitgeput bent om eraan te beginnen, kun je in het geval van een burn-out wél nog plezier halen uit bepaalde hobby’s en bezigheden. Als je een depressie hebt, interesseren zelfs zaken die je anders energie geven je ook vaak niet meer. (Te gek, tele-onthaal, libelle, cm, Mensura)

 

Er staat een mega interessant filmpje op Wikipedia.

Hierin kan je expert Erik Franck van de Universiteit Antwerpen,

aan het woord horen over burn-out en hoe dit te behandelen is.

Ik heb dit voor jullie hieronder uitgeschreven. 

Om te kijken & te luisteren klik je op de link "Erik Franck".

Natuurlijk kan je ook Erik Franck zijn boek lezen! 

 

​

Kenmerken van een burn-out:

 

Er zijn 3 symptomen van een burn-out zijn fysieke & mentale uitputting, emotionele rollercoaster en een cognitieve ontregeling. Door dit laatste symptoom ga je je moeilijker kunnen concentreren&focussen en krijgt soms zelf problemen met je geheugen.

 

Hoe gaan mensen hiermee om: Vaak gaan mensen afstand nemen van hun werk. Ze stellen zich vragen zoals … Waarom doe ik wat ik doe? Wat is de zin van mijn werk? Ben ik een meerwaarde?

 

Er zijn ook nog twee secundaire symptonen, de psychosomatische klachten. Zit je in een burn-out of ben je op weg ernaartoe zal je zeker de fysieke ongemakken al ervaren hebben.

Ook psychische spanningsklachten zijn onvermijdelijk bij een burn-out.

 

Burn-out is werkgerelateerde aandoening. Het is een combinatie van werkgerelateerde factoren en individuele factoren. Erik Frank legt dit uit aan het KOP-model.

 

Klacht = Omgeving x Persoon

 

-Meestal is er sprake van een overdreven werklast. Er wordt te veel je verwacht. Het kan ook zijn dat je enorm perfectionistisch en/ faalangstig bent en je te veel van jezelf verwacht.

-Je ervaart een gebrek aan autonomie. Je krijgt geen vrijheid en/of regelruimte om je werk te organiseren. Daardoor voel je je beperkt in je mogelijkheden.

-Er is een gebrek aan verbondenheid of sociale steun van leiding gevende of je collega’s

 

​

Heeft iedereen evenveel risico om in een burn-out te komen?

 

Er zijn enkele categorieën die een hoger risico lopen. Herken je jezelf of je kind?

*Jongere en ambitieuze mensen hebben vaak meerder verantwoordelijkheden. Ze hebben een gezin en/of ze verbouwen of kopen een eigen stekje. Vriendschappen en familiebanden moeten goed onderhouden worden, zowel online als offline. En uiteraard weet iedereen dat goed verzorgd, gezond & sportief zijn een must is.

*Work-a-holics bedoelen het goed, maar gaan vaak over hun grenzen.

*Mensen die vaak negatieve emoties ervaren, zijn erg kwetsbaar. Net als volwassenen en kinderen die het moeilijk vinden om hun grenzen te bewaken.
 

Met het 5G-model geeft Erik Franck je meer overzicht, inzicht en hopelijk ook uitzicht in de individuele kant van burn-out. Bekijk zeker het filmpje van Wikipedia, daar geeft hij een voorbeeld!


Het schema hieronder geeft aanleiding tot automatische gevoelens: Bv Pleasen. Perfectionisme…. Leiden tot piekeren, angsten, negatieve gedachten.

 

 

               

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat kan je nu doen om een burn-out te voorkomen?

​

Preventie is beter dan behandeling en daar zijn jullie al goed mee bezig wanneer jullie aan de slag gaan met dit prentenboek.

Zorg ervoor dat je af en toe kan recupereren. Vaak zijn we te veel en te lang met iets bezig. Vergeet niet om af en toe te rusten en te vertragen

Beweeg! Er zijn twee soorten van bewegen. Ze zijn allebei enorm belangrijk!

-Ga wandelen, liefst in de natuur! Uit onderzoek is bewezen dat dit enorm goed is voor je lichaam en geest!
-Naast het fysiek bewegen, heb je ook nog het mentaal bewegen.

 Kijk niet steeds naar wat er niet is. Kijk naar wat er wel is, wat wel goed ging!

De buikademhaling is zo geweldig. Je hebt je buik altijd bij en onderzoek toont aan dat buikademhaling de vicieuze cirkel van spanning kan doorbreken. Doen, zou ik zo zeggen!

Trek duidelijk je grenzen! Waar liggen die voor jezelf? Onthoud goed: “Nee” tegen de ander, is “ja” tegen jezelf!

​

​

Tips & tricks voor jou en je kind

 

*Verbondenheid is een voorbeeld van positieve psychologie.

Wanneer we ons verbinden met anderen, maakt ons dat gelukkig.

*Zoek de natuur op, want het tempo van de natuur is trager

dan het tempo van de technologie en laat ons andere dingen relativeren.

*Vermijd piekeren, want dit gaat de cirkel van spanning alleen maar vergroten.

Tips: Apetrotsekinderen geeft nog meer tips voor pieker gedachten.

*Stel een plan van aanpak op. Denk na hoe je de situatie waarin je nu zit

Zou kunnen veranderen? Met wie neem je best contact op?

Is dat een een collega, je leidinggevende, je ombudsdienst, een therapeut of coach?

*Richt aandacht op dingen die je wél kan veranderen. “Alles wat je aandacht geeft, groeit.”

 

​

Boeken, websites en uiteraard kan je hen ook vinden op sociale media

 

Als je als ouders nog met meerder vragen zit kan ik je enkele mensen, groepen aanbevelen waar ik veel van geleerd heb. Soms meer voor jezelf, soms om dichter bij je kind te komen:

 

* Adriana Visser (www.adrianevisser.nl & De hoogsensitiviteit Podcast)

* Apetrotse kinderen (www.apetrotsekinderen.nl)

* An Michiels (www.sensitief.be … & boek “De hoogsensitiviteit survivalgids”)

* Annelies Somers ( podcast afgestemdonderwijs)

* Bieke Geenen (www.hoogsensitiefouderschap.be … & boek “Hoogsensitief ouderschap”)

* Bieke Vermeulen (www.biekevermeulen.com)

* Binu Singh ( … & Boeken “Goed omringd”, “Van hart tot hart”)

* Cindy Helsen (www.spiegeltjes.be)

* Corrylaura Van Blabel (www.blabla-blabla.be … & boek “SOS conflict”)

* Elaine Aron (boeken “Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd”, “Hoogsensitieve personen”, “Het hoogsensitieve kind”, “Hoogsensitieve personen in de liefde”, “hoogsensitieve ouders”, “De kracht van zelfwaardering”, …)

* Eline Claeys (www.movemus.be & etiketjes_en_afgestemdopvoeden)

* Elke Van Hoof (elkevanhoof.com/nl/category/blog … & boeken “Hoogsensitiviteit”, “Stress & burn-out”, “De chief happiness officer”, …)

* Erik Franck (www.bettermindsatwork.com www.mikado-praktijk.be … & boeken “Als er niets verandert, verandert er niets”, “burn-out in de zorg”)

* Esther Bergsma (www.hoogsensitief.nl & boeken “Gelukkig hoogsensitief”, “hoogsensitieve brein”, “hoogsensitieve kinderen”, …)

* Evy Gruyaert (boek "Start to feel great", "Start to Yoga", "Start to run"...)

* Hart van creatie (Agatha Cornelia, leuke podcast, waar ik ook zelf al eens op bezoek was)

* HSP Vlaanderen (www.hspvlaanderen.be)

* Hersenstichting (www.hersenstichting.nl)

* Jurgen Peeters (www.afgestemdopvoeden.be … & boek “Kinderen zijn geen puppy’s”, “Afgestemd opvoeden”)

* Klaar Hammeneckers (www.mamagement.be … & boeken “Wat elk kind nodig heeft” en “50 keer durven”)

* Kristien Wollants (podcast Radio Mama: metveel van de bovenstaande namen)

* Maja Vande Velde (@M_fromthefields)

* Maite Goossens (podcast Wat is er mis met mij?)

* Severine Van De Voorde (www.vanstressnaarveerkracht.be … & boek “Van stress naar veerkracht”)

* Nele Flamang (www.verbindendspelen.thinkific.com … & “Als je van spelen leren kan”)

* Nina Mouton (www.ninamouton.be … & boeken “Mild ouderschap” & “Zelfzorg”)

* Sandra Kleipas (www.sandrakleipas.com … & boek “De Gids over beelddenkende kids”, “De gids over concentratie bij kids”, “De survivalgids beelddenken”)

* Stefanie Barigand (Peoplepleasing_psycholoog www.stefaniebarigand.com)

* Steven Gielis (www.zitdazo.be … & boek “Mijn hoofd is lava” “De voelsprieten van Neel” “Over jou, omdat ik je nooit vergeet”, “Het saaiste boek ter wereld” “Ik ben goud waard”, “Mijn hoofd vol zorgen”, “Ik kan het nog niet”, “Opvoeden tot zelfvertrouwen”, “Over mij”, van mij”, “over ons, van ons”, “Pjotter zegt altijd ja”, “Hoogsensitief opvoeden”, …)

* Steven Laureys (boeken “Het no-nonsense meditatie boek”, …)

* Vanessa Lauwers (www.tzonnekind.com … & boek “Ik kan het NOG niet”)

* Viapura - yoga (www.viapura.be)

* Wilfried Van Craen (www.wilfriedvancraen.be podcasts & boeken “Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk”, “lessen in levenskunst, de praktijk van het positief denken”, “Omgaan met anderen”, “De praktijk van genieten”, “Gerijpe wijsheid”, “Prettig gestoord, bizarre kronkels bij gewone mensen” , “Leren ontspannen”, …)

 

Natuurlijk zijn er nog meer interessante mensen om te volgen. Ga gewoon even op zoek op sociale media en in podcasts…


 

Als je niets verandert, verandert er niets!
 

Dit is ook de titel van Erik Franck zijn boek.

0141D66A-4452-466D-BA5E-4EC55BCB0A8C.jpeg
Afbeelding1.png
bottom of page